Baarn, the Netherlands - Home of the unique SchoffelHark EnglishGerman
de Volkskrant dd. 28/8/2010
Twee klussen in één keer geklaard

Schoffelen, harken en opvegen is de beste keuze voor het milieu en het schijnt ook gezond te zijn, maar is tijdrovend en intensief. Er is echter iets nieuws: de schoffelhark.
Een gewone schoffel snijdt de wortels van het onkruid door en maakt tegelijkertijd de grond los, waardoor overgebleven onkruidresten los raken. Maar daarna moet je het onkruid nog wel bij elkaar haarken en weggooien, om te voorkomen dat het opnieuw wortelt. Met de schoffelhark klaar je deze twee klusjes in één keer. Terwijl je schoffelt, harkt dit tuingereedschap ook de onkruidresten bij elkaar. Met de schoffelhark kun je bovendien ‘trekkend’ schoffelen in plaats van ‘duwend’, wat veel minder kracht kost dan traditioneel schoffelen. Bovendien kun je dieper en dus efficiënter schoffelen dan met een gewone schoffel.
De schoffelhark, een Nederlands ontwerp, is degelijk gemaakt. De hark self, van gehaard staal, zit in een essenhouten steel. Zelfs na een zomer intensief schoffelharken zit er geen millimeter speling in; de hark lijkt dus ook in dat opicht duurzaam.
Werkt het? Op zwaardere grond zoals klei loopt de hark snel vol. Ook voor kleine borders is de grote maat schoffelhark niet zo geschikt, maar er is ook een kortere en een handversie. In een tuin met vrij losse grond en op grindpaden is de schoffelhark geweldig. Hij spaart tijd, kracht en moeite. En gif.

Prijs: standaard schoffelhark (steellengte 170 cm): € 29,95 Verkrijgbaar via www.specialgardentools.com
Oordeel: *****

Reacties van tevreden klanten

- uit Scheemda:
“De grote SchoffelHark en hand SchoffelHark bij u besteld en ik kan niet anders zeggen dan dat dit eigenlijk het beste stuk gereedschap is. Fantastisch goed gereedschap en, niet onbelangrijk, met minimale inzet krijg je maximaal resultaat en ook nog in minder dan geen tijd.”

- uit Blaricum:
“Ik ga nooit meer de tuin in zonder de SchoffelHark.”

- uit Garmerwolde:
“Ik heb erg goede berichten gehoord over de SchoffelHark, sta te popelen om te beginnen.”

- uit Ooike, België:
“Bij deze bevestig ik de goede ontvangst van de SchoffelHark, zeer goed verpakt, en ik kan u zeggen dat ik er zeer tevreden over ben.”

- uit Rhenen:
“Uw bladhark werkt fantastisch. Wij hebben hem in Frankrijk gebruikt en wij zijn er erg tevreden over. Mocht u nog meer gaan uitvinden. Een hooihark is misschien ook een idee?”

-uit Claremont, California:
“A great design. Looks great and feels just perfect, and has an excellent balance between the handle and the head.”

-uit Bussum:
"De SchoffelHark werkt perfect tegen onkruid in het grint, ik had jaren geleden moeten aanschaffen."
N.B. Voor kleigrond is er nu een Profi Schoffelhark.